Jaloers zijn. Iedereen die in een partnerrelatie zit, heeft het wel een klein beetje in zich zitten. Je wordt bijvoorbeeld niet goed bij de gedachte dat je partner intiem is met iemand anders. Je houdt van je partner en je wilt er alles aan doen om een relatie te houden met hem of haar. Laat je met jaloezie zien dat je van je partner houdt? Of laat je juist het tegenovergestelde zien: dat je van jezelf houdt?

Jaloezie

Wat is jaloezie?

Jaloezie wordt soms verward met afgunst. Met afgunst verbeeldt je jezelf pas gelukkig als jij zou bezitten wat de ander heeft. Jaloezie is echter complexer. Het is een soort mengelmoes van verdriet, onzekerheid en boosheid die opkomen wanneer een ander iets krijgt wat jij niet krijgt met betrekking tot eigenschappen, materie en dus ook – je raadt het al – relaties. Jaloezie kan zich naast emoties ook uiten in gedrag. Je controleert wat je partner doet, je vraagt om bevestiging (“houd je nog wel van me?”) en je legt beslag op de tijd van je partner. Jaloezie en afgunst lijken op elkaar, maar zijn geen synoniemen van elkaar.

Jaloers zijn is niet gelijk erg

Een beetje jaloers zijn, is normaal. Sterker nog, evolutionair psycholoog David Buss zegt dat de emotie jaloezie waarschijnlijk ingebakken zit in onze genen. Daarnaast zit jaloers zijn in onze cultuur, normen en waarden. De grenzen binnen jaloezie zijn echter niet altijd overeenkomend. De ene keer wordt iemand jaloers als de partner met iemand anders aan het praten is, de andere keer wordt iemand jaloers als de partner met iemand anders het bed deelt.

Jaloezie komt voort uit onzekerheid. Je voelt je niet goed genoeg, je voelt je niet zelfverzekerd en je voelt je niet geaccepteerd door anderen. Je partner is een belangrijke bron van zelfvertrouwen. Iemand die hier niet in wegzakt, kan uit jaloezie de kracht halen om harder te werken, meer zelfkennis op te bouwen en bovenal gemotiveerd zijn om te werken aan betere en gezondere relaties. Maar wanneer dit niet gebeurt, en de jaloezie steeds erger wordt, leidt dit – zoals relatietherapeut Robert Haringsma het noemt – tot ‘ziekelijke’ jaloezie.

Zo ga je om met ziekelijke jaloezie

Hoe dan ook, jaloers zijn naar je partner zorgt ervoor dat je partner steeds meer afstand van je gaat nemen. Wanneer je ziekelijk jaloers bent, gaat de jaloezie je denken en bedrag beheersen; jij hebt er last van, je partner heeft er last van en het bedreigt jullie relatie. Stel dat jij vindt dat jouw jaloezie wel meevalt, maar je partner heeft er last van, dan is het volgens Haringsma een aanrader om toch maar eens kritisch naar jezelf te kijken. Sociaal psycholoog en schrijfster Pieternel Dijkstra geeft in dit artikel 7 denkfouten die een jaloers persoon maakt en hoe je hiermee om kan gaan.

CategoryGeen categorie

© 2020 Alles over EFT Deze website wordt gehost bij MijnHosting.org